Euregional Foundation for Sport Climbing

Over Klimmen

Sportklimmen bestaat uit drie onderdelen:

  1. Lead-klimmen,
  2. Speed-klimmen
  3. Boulderen

Deze disciplines zullen gecombineerd onderdeel zijn van de komende Olympische Spelen in Tokyo 2020. Klimmen zal opnieuw deel zijn van de Olympische spelen van Parijs in 2024, waarbij meer medailles te winnen zullen zijn. De NKBV (Nederlandse klim- en bergsport vereniging) is (tevens) de nationale sportklimbond. De NKBV heeft de ambitie om sportklimmen in 2020 tot een volwaardige wedstrijdsport met bijbehorende topsport infrastructuur en -cultuur op lokaal, regionaal en nationaal niveau te maken. Het gewenste resultaat hiervan voor de NKBV is dat de Nederlandse top wedstrijdklimmers structureel aansluit op de internationale top 20.

Lead-klimmen  – hoogte, tactiek en uithoudingsvermogen

Via vooraf bepaalde routes klimt een klimmer tientallen meters hoog. Daarbij beveiligt de klimmer zichzelf door een touw mee naar boven te nemen welke wordt vastgehangen aan de klimwand.  Bij lead-klimmen ligt de nadruk op conditie, souplesse en strategie. Een goede lead-klimmer heeft een goede conditie, souplesse en sterke vingers nodig om op grote hoogte ingewikkelde passen te kunnen maken. Wie het hoogste komt, wint.

Speed-klimmen  – snelheid

Bij speedklimmen wordt een (mondiaal) gestandaardiseerde route van 15 meter hoog zo snel mogelijk beklommen, door twee klimmers op twee routes naast elkaar. Het huidige wereldrecord is 5,48 seconden. In tegenstelling tot de andere takken van de klimsport hoeft in deze discipline niet “gepuzzeld” te worden omdat het een standaard route betreft, welke over de hele wereld exact identiek is. Bij speed ligt de nadruk op snelheid, dynamiek en automatiseren van bewegingen. Een goede speedklimmer is zeer explosief, heeft een uitstekende coördinatie en is erg sterk. Deze tak van de klimsport is zeer spectaculair en wordt gezien als “de honderd meter sprint van het klimmen” en wint momenteel aan populariteit, mede gestimuleerd doordat het onderdeel is van het Olympische wedstrijd-format in Tokyo 2020. De klimhal in Sittard was tot voor kort de enige klimhal in Nederland en de nabije euregio waar speed-klimmen beoefend kan worden. Sinds kort is er in Nederland een tweede speedwand bijgekomen, in Leeuwarden.

Boulderen – kracht en techniek voor een explosieve prestatie

Boulderen is een vorm van klimmen waarbij geen touwen gebruikt worden. Net als bij de andere disciplines van de sport klimt een klimmer via een vooraf bepaalde route omhoog. Bij het boulderen gaat dit tot een hoogte van maximaal 4,2 meter boven dikke valmatten. Bij het boulderen ligt de nadruk op het uitpuzzelen van de complexe bewegingen. Een goede boulderaar heeft lenigheid, souplesse, kracht en heeft een uitstekende balans nodig om de moeilijkste boulders te kunnen klimmen.

EFSC